Почетак О Сечњу Историјат

Историјат

 

На територији Општине Сечањ постоји велики број вредних културно-историјских, верских и споменика архитектуре и археологије. Од споменика архитектуре треба поменути следеће: Српска православна црква ''Вазнесења Господњег'' из друге половине 18. века у Јарковцу, Српска православна црква ''Свети Никола'' из 1746. г. у Јаши Томић, зидана у романском стилу, Римокатоличка црква из 1911.г. у Јаши Томић, Српска православна црква из 1789.г. у Банатској Дубици, Српска православна црква из 1940.г. у Шурјану, грађена на месту старије цркве из 1835.г., Румунска православна црква из 1815.г. у Неузини, Римокатоличка црква из 1834.г. и Војнограничарска зграда подигнута у другој половини 19. века у насељу Бока, Српска православна црква из 1804.г. у Конаку,  дворац Данијела Ладислава из 1884.г. (данашња основна школа) са великим парком са столетним стаблима храста и гинка (заштићено природно добро) у Конаку.

 

 На подручју општине је евидентиран велики број вредних археолошких споменика: 1) локалитет ''стара Барда'' – између Шурјана и Боке, на левој обали Тамиша, на целом потезу постоје многа праисторијска налазишта и хумке из неолита; 2) локалитет ''Говедарева хумка'' у Шурјану – насеље потиче из неолита; 3) локалитет ''Шибова хумка'' у Шурјану – праисторијско насеље где су пронађени фрагменти ватинске керамике; 4) локалитет ''Стари виногради'' у Банатској Дубици где су пронађени фрагменти керамике, печене земље, животињских костију, камене секире и гроб са људским костима.налази припадају старчевачкој културној групи, винчанско-тордошкој и бадемској; 5) праисторијска бакарна секира пронађена у атару Сутјеске налази се у Народном музеју у Зрењанину; 6) бројне хумке из праисторијског и средњевековног доба у јарковцу; 7) локалитети у Јаши Томић: ''Бавсаниште'', ''Векерлов буџак'', ''Јањин буџак'', ''Мунџеров буџак'', ''Белиште''; 8) локалитет у Крајишнику, касно средњевековно насеље; 9) локалитет ''Кремењак'' из неолита у Боки.

 

 Евидентиран је и један број споменика старије историје: Споменик палим добровољцима из Првог светског рара из 1920.г. и споменик убијеним свештеницима 1848.г, подигнут 1929.г у Јарковцу;  надгробни споменици из црквене порте у Јаши Томић; два камена надгробна споменика у облику   крста са српским записима из 1792. и 1793. године у Конаку. Споменици културе новијег датума углавном су посвећени НОР-у и налазе се у готово свим насељеним местима општине.

 

Контакт

  • Адреса: Вожда Карађорђа 57, Сечањ
  • Телефон: 023/ 3841-111, 023/ 3841-410
  • Фах: 023/ 3842-031
  • E-маил:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  
  • Интернет презентација: www.secanj.rs