Сечањ

 

mapaОпштина Сечањ има неправилан купаст облик, простире се на површини од 523 км2 и обухвата 11 насељених места. Захвата територију Средњег Баната у поречју Бегеја, Тамиша и Брзаве. На северу се граничи са општином Житиште, на северозападу са општином Зрењанин, на југу са општинама Ковачица и Алибунар, на југоистоку са општином Пландиште. Источну границу општине чини државна граница према Румунији.

Општина Сечањ је веома добро инфрастуктурно повезана са суседним општинама. Најзначајније собраћајнице које прелазе територијом општине су железнички правац и магистрални пут М-7/1 Зрењанин-Сечањ-Вршац, као и железничка пруга која преко Јаше Томић води према Темишвару. Због тешке ситуације у железници ова два железничка правца већ дуже време нису у функцији, а услед растућих потреба становништва и постејеће привреде покрајински и локални органи улажу све напоре како би се опет успоставио путнички и теретни саобраћај.

Територија општине испресецана је са 5 регионалних путних праваца: Р-123 Крајишник-Сутјеска, Р-123/2 Крајишник-Јаша Томић, Р-123/3 Неузина-Сечањ, Р-123/5 Јаша Томић-Сечањ и Р-123/5а Јаша Томић- државна граница са Румунијом. Општински центар насеље Сечањ удаљен је од Београда 90 км, од Новог Сада 80 км, од Вршца 60 км, од Зрењанина 31 км, од румунске границе 12 км, а од најближег румунског града Темишвара 35 км. Најкраћи пут из Темишвара према Београду и Новом Саду управо води преко територије општине Сечањ. Уласком Румуније у Европску унију, представници локалне власти раде на поправљању маргиналног положаја општине и тренутно су активности усмерене ка отварању великог граничног прелаза на месту некадашњег малограничног прелаза у Јаши Томић. У овим настојањима постоји велика подршка суседне румунске општине Фењ, која путем пројеката прекограничне сарадње са општином Сечањ из средстава европских фондова гради модерну инфраструктуру према граници код Јаше Томић.

Контакт

  • Адреса: Вожда Карађорђа 57, Сечањ
  • Телефон: 023/ 3841-111, 023/ 3841-410
  • Фах: 023/ 3842-031
  • E-маил:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  
  • Интернет презентација: www.secanj.rs